Raffaello na biszkopcie z białek.
Przepis na ciasto przełożone delikatnym kremem kokosowym. Ciasto biszkoptowe upieczone z samych białek z dodatkiem kokosu ozdobione pralinkami Raffaello. To pomysł na kolejny przepis w którym można wykorzystać białka.
Raffaello na biszkopcie z białek
Składniki
Składniki na ciasto:
- 8 białek temperatura pokojowa
- 120 g mąki pszennej
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 300 ml śmietanki 30 % lub 36 %
- 100 g białej czekolady
- 200 g mascarpone
- 40 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- kilka łyżek wiórków kokosowych
- 8 pralinek Rafaello
Instrukcje
Krem:
- Śmietankę przelewamy do garnuszka, zagotowujemy i odstawiamy. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Przykrywamy folią spożywczą i zimną wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Przekładamy do misy miksera i ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Ciasto :
- Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
- Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając.
- Kiedy białka będą sztywne dodajemy sok z cytryny i chwilę miksujemy.
- Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko i bardzo delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przelewamy do formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra – dół) i pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.
- Ciasto urośnie, ale na końcu trochę opadnie (zawsze trochę opada). Ciasto wyjmujemy z formy (najpierw delikatnie odcinamy boki od blaszki).
Wykonanie:
- Wystudzone ciasto kroimy je na pół.
- Część ciasta smarujemy połową kremu, całość przykrywamy drugim kawałkiem i wykładamy pozostały krem smarując nim górę i brzegi ciasta. Następnie całość posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy pralinkami.
- Przed podaniem ciasto chłodzimy w lodówce.
Uwagi
Jeśli szukacie innych ciast na wykorzystanie białek zapraszam :
Przepyszne ciasto! Rozpływa się w ustach! Lubię takie słodkie połączenia smakowe. Przyrządziłam je na moje imieniny i udało mi się oczarować nim moich gości. Wszyscy prosili mnie o przepis. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, a efekt końcowy jest wyśmienity. Na pewno zagości w moim przepiśniku na stałe :-)