Beza Pavlova z frużeliną wiśniową – tort bezowy

Uwielbiam bezy więc tym razem proponuję bezę Pavlovą z frużeliną wiśniową. Smak obłędny, prezentuje się pięknie, nie jest też trudna do zrobienia, wystarczy dobrze ubić białka. Szkoda tylko, że znika tak szybko. ;)
Beza Pavlova z frużeliną wiśniową
Składniki
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki na krem śmietankowy z mascarpone:
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 250g śmietanki kremówki 30 % lub 36%
Składniki na frużelinę wiśniową:
- 300 g wydrylowanych wiśni
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Instrukcje
Beza:
- Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania łyżka po lyżce dodajemy cukier. Miksujemy do czasu, aż piana będzie błyszcząca, dodajemy sok z cytryny. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i całość delikatnie mieszamy łyżką.
- Na papierze rysujemy koło o średnicy 23 cm, wykładamy pianę podnosząc ją łyżką ku górze. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 C i pieczemy 90 minut, zmniejszamy do 100 i pieczemy jeszcze pół godziny.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i studzimy bezę, najlepiej upiec ją wieczorem i zostawić na całą noc w piekarniku.
Krem:
- Śmietankę razem z serkiem umieszczamy w misce i miksujemy do czasu, aż masa będzie sztywna.
Frużelina:
- Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
- Do garnka wrzucamy umyte i wydrylowane wiśnie, dodajemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści, dodajemy cytrynę. Mąkę mieszamy z odrobiną wody 1-2 łyżki i dolewamy do wiśni, całość zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę, mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
- W przypadku jeśli wiśnie zagęszczą się od samej mąki, żelatynę można pominąć lub dla pewności dodać jej tylko płaską łyżeczkę, postępując jak w opisie.
Całość:
- Upieczoną bezę smarujemy kremem i polewamy wiśniową frużeliną. Smacznego
a co z żelatyna kiedy dodać?
Uzupełniłam informację, dziękuję :)
Świetny przepis. Polecam wszystkim. Robiłam. Łatwa w wykonaniu. Zachwyciła smakiem i wyglądem.
Robiłam, wyszła obłędna :)
Pavlova to absolutny klasyk <3