Ciasto jajko sadzone na zielonym mchu.
Dzisiaj przepis na dość popularne ciasto – jajko sadzone. U mnie jajko sadzone na zielonym mchu. Ciasto w kolorach wiosny, połączenie żółtych moreli i zielonego ciasta ze szpinakiem daje piękny efekt.
Ciasto jajko sadzone na zielonym mchu.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 270 g g świeżego szpinaku
- 3 jajka duże
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki oleju
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na białą masę:
- 650 g białego sera dwukrotnie zmielony lub śmietankowy
- 500 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 galaretka przezroczysta
- 2 łyżki cukru pudru ilość wg uznania (galaretka jest też słodka)
Dodatkowo:
- 1 galaretka przezroczysta na wierzch
- kilka pistacji do ozdoby
- 1 puszka moreli
Instrukcje
Ciasto szpinakowe:
- Świeży szpinak rozdrobnić blenderem.
- Do miski wbić całe jajka wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Do ubitej piany powoli wlewać olej cienkim strumieniem, cały czas miksując. Następnie dodać papkę szpinakową, delikatnie wymieszać łyżką lub zmiksować przez chwilę do połączenia składników.
- Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników.
- Przygotowane ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód).
- Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec około 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy je i odklejamy papier. Przekładamy ponowie do formy w której się piekło.
- Wierz ciasta lekko ścieramy tarką pozbywając się chrupiącej warstwy. Ciasto dobrze jest nasączyć ponczem np. sokiem z cytryny połączonej z wodą, niezbyt dużo, ale tak żeby ciasto nie było zbyt suche.
Masa serowa:
- Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia.
- Do misy miksera przekładamy ser, mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Ilość cukru wg uznania i w zależności od tego jaki mamy ser. Należy pamiętać, że galaretka, którą dodamy do ciasta również jest słodka.
- Całość ubijamy, aż masa zgęstnieje.
- Dodać wystudzoną galaretkę i raz jeszcze całość zmiksować.
- Masę serową przelewamy na zielone ciasto. wierzch wyrównujemy i na krem układamy połówki moreli z syropu, wciskając je lekko w krem. Odstawiamy do stężenia.
Galaretka:
- Odmierzamy sok pozostały z moreli i dodajemy wodę tak aby uzyskać 500 ml płynu.
- Podgrzewamy całość i do gorącego płynu wlewamy galaretkę. Studzimy.
- Wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do stężenia.
- Wierzch ciasta dekorujemy kawałkami pistacji.
Podziel się: