Ciasto z wiśniami bez pieczenia.
Przepis na pyszne ciasto z wiśniami. Ciasto bez pieczenia z mnóstwem pachnących wiśni. Ciasto z wiśniami, które każdy zrobi bez problemu. Szybkie i smaczne, idealne na upał i jako pyszny deser do kawy. Posypane czekoladowymi wiórkami z mnóstwem owoców. W sezonie przygotujcie je ze świeżych owoców, natomiast poza sezonem idealnie sprawdzą się owoce mrożone. Jest to ciasto podobne do tego, które nazywa się czeska wiśnia, ja dodałam dodatkowo mascarpone żeby było bardziej kremowe. Na spód możecie dać herbatniki, biszkopty lub upiec cienki biszkopt. Zachęcam Was do przygotowania tego deseru jest po prostu pycha. Pamiętaj udostępniając przepis z mojego bloga oznacz mnie. Zapraszam również do polubienia mojego konta na Instagramie Joanna, bloger kulinarny, przedstawiciel Thermomix (@tocolubiegotuje) • Zdjęcia i filmy na Instagramie
Ciasto z wiśniami bez pieczenia.
Składniki
- 2 paczki herbatników około 22 szt.
- 1 kg wiśni świeże lub mrożone
- 500 ml śmietanki 30 %
- 500 ml mascarpone
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 galaretki przezroczyste
- 150 ml wody
- biała czekolada kilka kostek
Instrukcje
- Blaszkę o wymiarach 24 X 30 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki.
- Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy, przekładamy do garnka i dolewamy 150 ml wody, (Mrożone od razu przekładamy do garnka. ) Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy 2 galaretki wiśniowe i mieszamy do czasu, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia.
- Do garnka wlewamy 250 ml gorącej wody, dodajemy galaretkę przezroczystą i dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Studzimy.
- Do miski przekładamy 250 ml zimnego mascarpone i 250 ml zimnej śmietanki. Miksujemy, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Dodajemy zimną galaretkę i chwilę miksujemy, aż całość się połączy. Jeśli masa zrobi się odrobinę rzadka nic nie szkodzi. Pod wpływem chłodu powinna się ściąć.
- Masę przekładamy na herbatniki uważając żeby się nie podniosły, Wstawiamy do lodówki.
- Na sztywną masę śmietanową przelewamy wiśnie z galaretką (muszą być zimne). Ponownie wstawiamy do lodówki.
- Ponownie do garnka wlewamy 250 ml gorącej wody, dodajemy galaretkę przezroczystą i dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Studzimy.
- Do miski przekładamy 250 ml zimnego mascarpone i 250 ml zimnej śmietanki. Miksujemy, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Dodajemy zimną galaretkę i chwilę miksujemy, aż całość się połączy. Jeśli masa zrobi się odrobinę rzadka nic nie szkodzi. Pod wpływem chłodu powinna się ściąć.
- Gotową masę przekładamy na wiśnie i schładzamy. Przed podaniem wierzch posypujemy czekoladowymi wiórkami.
Uwagi
Jeśli szukacie innych przepisów z wiśniami zerknijcie :
Pierogi z wiśniami.
Sernik z wiśniami i bezową pianką na kruchym spodzie .
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Beza Pavlova z frużeliną wiśniową – tort bezowy
Sernik z wiśniami
Kruche ciasto z wiśniami
Nalewka wiśniowa
Wiśniowe bułeczki z serem
Czy można zamiast wiśni dać maliny albo truskawki?
Myślę, że tak
Czy wiśnie mogą być mrożone? I czy przepis się zmieni?
Mogą być mrożone.
Super ciasto <3!
Czy można je zrobić w tortownicy? Czy za mała będzie?