Sernik z makiem i brzoskwiniami.
Sernik na kruchym kakaowym spodzie z dodatkiem maku i brzoskwiń. Delikatny, kremowy sernik idealny na święta i nie tylko.
Sernik z makiem i brzoskwiniami.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml) 390 g
- 200 g zimnego masła
- ½ szklanki cukru 100 g
- 3 łyżki kakao 21 g
- 2 łyżki gęstej śmietany może być gęsty jogurt
- 5 żółtek białka zostawiamy będą potrzebne do masy makowej
Składniki na masę sernikową:
- 1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka, do sernika również świetnie nadaje się ser śmietankowy wtedy wystarczy go zmielić raz.
- 4 jajka osobno żółtka i białka pianę z białek dodajemy po ubiciu masy serowej
- 100 g masła miękkiego
- 1 szklanka cukru 200 g
- 1 budyń śmietankowy opakowanie 40 g (może być mąka ziemniaczana)
- szczypta soli
Masa makowa:
- 5 białek białka pozostałe przy robieniu ciasta
- 1 szklanka maku
- ½ szklanki cukru 100 g
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń puszka 820 g
Instrukcje
Na początek :
- Najpierw przygotowujemy kruche ciasto:
- Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Zostawiamy na sicie.
- Mak zalewamy gorącą wodą i gotujemy chwilę. Osączamy na sicie i mielimy dwukrotnie. W przypadku kiedy używamy zmielonego maku wystarczy zalać go gorącą wodą i po chwili dobrze osączyć na sicie. Wystudzić.
- Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę, masło, żółtka, cukier, kakao i śmietanę umieszczamy w misie miksera (najlepiej z hakiem) i zagniatamy gładkie ciasto. W przypadku braku takiego miksera wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy, siekamy nożem, a później szybko zagniatamy ciasto.
- Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, większą i mniejszą. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
- Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki i równomiernie rozprowadzamy.
- Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy 15 minut.
Przygotowanie masy sernikowej:
- Do misy miksera wkładamy masło, cukier i 4 żółtka. Ucieramy dość długo, aż składniki się połączą.
- Dodajemy proszek budyniowy i ser dwukrotnie zmielony (lub z wiaderka – z dobrym składem). Miksujemy do połączenia się składników.
- Do 4 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie ubite białka przekładamy do masy sernikowej i delikatnie mieszamy łyżką. Odstawiamy.
Przygotowanie masy makowej:
- Do misy miksera wrzucamy 5 białek (pozostałych z przygotowywania ciasta), dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. (aż cały cukier się rozpuści.)
- Do ubitych białek dodajemy zmielony mak i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy przez chwilę na najmniejszych obrotach miksera lub drewnianą łyżką (tylko do czasu, aż składniki się połączą).
Wykonanie:
- Na podpieczony kruchy spód wykładamy na przemian masę makową i masę serową (tworząc łatki, następnie przy drugiej warstwie na masę makową kładziemy masę serową, a na masie serowej masę makową.
- Delikatnie wyrównujemy wierzch łopatką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut.
- Na wierzch podpieczonego sernika równomiernie wykładamy pokrojone brzoskwinie.
- Na wierzch ścieramy pozostałą (mniejszą część ciasta).
- Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 50 minut.
- Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce. Kroimy kiedy całkowicie stężeje. Najlepiej smakuje kolejnego dnia.
Ciasto jest przepyszne robilam wczoraj na urodziny taty z tym że zrobilam z makiem z puszki wymieszanym z białkami polecam
cieszę się, ze smakował :)
Dobry wieczór, czy jak podpiekę spód to mam czekać aż ostygnie i dopiero wykładać masę serową i makową, pozdrawiam
Nie trzeba, można od razu.
Dzień dobry , Pani Joanno mam ser z president smak waniliowy czy sie nada ? Jezeli tak, to czy mam jakis składnik ominąć ? Pozdrawiam
Dzień dobry, powinien być ok, nic nie pomijamy. Pozdrawiam
Dzień dobry, czy zamiast mak można użyć masy makowej z puszki?
Dzień dobry, raczej nie. Na 100 % nie wiem ponieważ nie używam nigdy gotowej masy makowej.