Dwukolorowy sernik – łaciaty.
Ten sernik jest po prostu pyszny, tak można go określić jednym zdaniem. Wymaga trochę pracy, ale na specjalne okazje będzie idealny. Najlepiej smakuje 2, 3 dnia więc można go przygotować wcześniej. Ciasto biszkoptowe przełożone gotowanym serem.
Składniki
Składniki na ciasto ciemne:
- 6 jajek całe
- 100 g cukru 0,5 szklanki (szklanka 250 ml)
- 140 g mąki tortowej 1 szkl.
- ⅓ szklanki oleju
- 2 łyżki kakao płaskie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na ciasto jasne:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru 140 g
- 50 g mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki
- 150 g mąki ziemniaczanej 1 szkl.
- ⅓ szklanki oleju
- szczypta soli
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę sernikową:
- 1 kg sera półtłustego zmielonego dwukrotnie lub z wiaderka (z dobrym składem)
- 6 żółtek
- 200 g masła miękkiego
- 220 g cukru 1 szklanka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru torebka 40 g
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mleka
Składniki na polewę czekoladową:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30 %
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
Instrukcje
ciasto ciemne:
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier.
- Do ubitych białek dodajemy żółtko jedno po drugim, cały czas miksując tylko do połączenia się składników. Następnie cienką stróżką dodajemy olej.
- Do ubitych jajek dodajemy przesiane przez sitko (mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Całość delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.
ciasto białe:
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier.
- Następnie cienką stróżką dodajemy olej, następnie dodajemy ocet lub sok z cytryny i chwilę miksujemy.
- Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Całość delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.
pieczenie:
- Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smakujemy). Naprzemiennie przekładamy ciasto białe z ciastem ciemnym. Delikatnie mieszamy warstwy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50 minut (do tzw. suchego patyczka)
- Ciasto studzimy i kroimy na trzy blaty.
masa sernikowa:
- Żółtka razem z cukrem ucieramy na jasną puszystą masę. Do utartych żółtego dodajemy masło i miksujemy, aż składniki się połączą.
- Mąkę i budyń rozprowadzamy w mleku. (odstawiamy)
- Do garnka przekładamy wcześniej zmielony ser (lub z wiaderka), dodajemy masę jajeczną i cały czas mieszając, podgrzewamy stopniowo na niewielkim ogniu.
- Kiedy masa serowa zacznie się gotować dolewamy rozpuszczony budyń z mąką (przed wlaniem raz jeszcze dokładnie mieszamy). Cały czas mieszamy i gotujemy do chwili, aż masa zgęstnieje.
- Odstawiamy do wystudzenia. Masę należy od czasu do czasu mieszać żeby nie zrobił się na wierzchu kożuch.
polewa:
- Do niewielkiego garnka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją. Dodajemy połamaną czekoladę i cały czas mieszamy, aż składniki się połączą.
- Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
wykończenie:
- Do formy w której piekł się biszkopt przekładamy 1 blat, smarujemy połową masy. Masa może być lekko ciepła.
- Na wierzch przekładamy kolejny blat ciasta i wykładamy pozostałą masę.
- Przykrywamy kolejnym blatem, lekko dociskamy.
- Na wierzch wylewamy polewę czekoladową.
- Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Uwagi
Biszkopt dobrze jest upiec 1 dzień wcześniej wtedy łatwiej się kroi.
Ciasto zdecydowanie smakuje lepiej dzień lub 2 dni po upieczeniu kiedy składniki dokładnie się połączą, a biszkopt „złapie” wilgoć od masy serowej.
Czy biszkopt dużo rośnie? U mnie minimalnie, raczej 3 placki z tego nie wyjdą.. i jest dość twardy
Nie rośnie duży, to są cienkie placki. Jest twardy, ale nabierze wilgoci później od kremu.
Biszkopt szybciej zmieknie jak przelozymy go goracym serem zaraz po ugotowaniu. Tak samo goracym przekladam placki miodowe. Najlepszy jak porzadnie zastygnie wsię lodowce, dlatego najlepiej zrobic pod wieczor i jak calosc ostygnie wtedy na cala noc do lodowki.
Uwielbiam gotowane serniki
Będę robić na święta :)
Dobry wybór, mam nadzieję, że będzie smakował :) Wesołych Świąt !!!
Piekłam na chrzciny synka. Bardzo pyszny sernik i dodatkowo pięknie się prezentuje. Polecam
To miło, cieszę się, że smakował :) pozdrawiam