1kgsera półtłustegozmielonego dwukrotnie lub z wiaderka (z dobrym składem)
6żółtek
200gmasłamiękkiego
220gcukru1 szklanka
1budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru torebka 40 g
1łyżeczkamąki ziemniaczanej
0,5szklanki mleka
Składniki na polewę czekoladową:
150ggorzkiej czekolady
100mlśmietanki 30 %
Dodatkowo:
wiórki kokosowe
Instrukcje
ciasto ciemne:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier.
Do ubitych białek dodajemy żółtko jedno po drugim, cały czas miksując tylko do połączenia się składników. Następnie cienką stróżką dodajemy olej.
Do ubitych jajek dodajemy przesiane przez sitko (mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Całość delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.
ciasto białe:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier.
Następnie cienką stróżką dodajemy olej, następnie dodajemy ocet lub sok z cytryny i chwilę miksujemy.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Całość delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.
pieczenie:
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smakujemy). Naprzemiennie przekładamy ciasto białe z ciastem ciemnym. Delikatnie mieszamy warstwy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50 minut (do tzw. suchego patyczka)
Ciasto studzimy i kroimy na trzy blaty.
masa sernikowa:
Żółtka razem z cukrem ucieramy na jasną puszystą masę. Do utartych żółtego dodajemy masło i miksujemy, aż składniki się połączą.
Mąkę i budyń rozprowadzamy w mleku. (odstawiamy)
Do garnka przekładamy wcześniej zmielony ser (lub z wiaderka), dodajemy masę jajeczną i cały czas mieszając, podgrzewamy stopniowo na niewielkim ogniu.
Kiedy masa serowa zacznie się gotować dolewamy rozpuszczony budyń z mąką (przed wlaniem raz jeszcze dokładnie mieszamy). Cały czas mieszamy i gotujemy do chwili, aż masa zgęstnieje.
Odstawiamy do wystudzenia. Masę należy od czasu do czasu mieszać żeby nie zrobił się na wierzchu kożuch.
polewa:
Do niewielkiego garnka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją. Dodajemy połamaną czekoladę i cały czas mieszamy, aż składniki się połączą.
Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
wykończenie:
Do formy w której piekł się biszkopt przekładamy 1 blat, smarujemy połową masy. Masa może być lekko ciepła.
Na wierzch przekładamy kolejny blat ciasta i wykładamy pozostałą masę.
Przykrywamy kolejnym blatem, lekko dociskamy.
Na wierzch wylewamy polewę czekoladową.
Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Uwagi
Biszkopt dobrze jest upiec 1 dzień wcześniej wtedy łatwiej się kroi.Ciasto zdecydowanie smakuje lepiej dzień lub 2 dni po upieczeniu kiedy składniki dokładnie się połączą, a biszkopt "złapie" wilgoć od masy serowej.