Placki ziemniaczane
Przepis na pyszne chrupiące placki ziemniaczane. Placki, które zna każdy z nas i które większość bardzo lubi. Jedni jedzą ze śmietaną inni z cukrem, a ja najbardziej lubię bez dodatków. Do placków świetnie pasuje sos ze świeżych grzybów lub mięsny. A jaką wersje Wy lubicie? Mój przepis na placki ziemniaczane jest z dodatkiem mleka. Do zrobienia tych placków nie używam w ogóle mąki.
Placki ziemniaczane
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 30 ml gorącego mleka
- sól
- pieprz
- olej
Instrukcje
- Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce – najdrobniejsze oczka (ja używam malaksera z przystawką do tarcia ziemniaków), ścieramy cebulę. Starte ziemniaki przekładamy na gęste sitko i odstawiamy na kilka minut, aż odciekną. Masę ziemniaczaną przekładamy do miski natomiast wodę, która została odlewamy, a skrobię, która zebrała się na dnie miski dodajemy do ziemniaków.
- Do masy jajko, sól i pieprz do smaku, na koniec dodajemy gorące mleko i dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy placki dowolnej wielkości, smażymy na rumiano z każdej strony. Przed podaniem kładziemy na ręcznik papierowy, żeby osączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego :)
Placki wyglądają przepysznie i pewnie tak smakują, zastąpienie mąki mlekiem to dla mnie nowość. Chętnie wypróbuję ten przepis.
W jakim celu dokładamy mleko? A mąki pszennej nie?
Dzięki temu placki są bardziej chrupiące. Z dodatkiem mąki pszennej są bardziej „gumowe”