Sos grzybowy – sos ze świeżych grzybów.
Przepis na pyszny sos ze świeżych grzybów. Z dodatkiem placków ziemniaczanych smakuje wyjątkowo smacznie. Nie jadam go zbyt często, ale dwa, trzy razy roku z przyjemnością. Możecie go podać z kaszą, pieczywem czy tak jak ja z plackami ziemniaczanymi. Pycha.
Sos grzybowy
Składniki
- 500 g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietanki słodkiej 30%
- 2 gałązki rozmarynu opcjonalnie
- koperek lub natka pietruszki do posypania wierzchu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Instrukcje
- Grzyby czyścimy i dokładnie myjemy. Kroimy na kawałki.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, aż się zrumieni.
- Do garnka wkładamy przesmażoną cebulę, grzyby, rozmaryn. Podlewamy wodą (około ½ szklanki) i dusimy około 40 minut. Grzyby mają w sobie dużo wody więc jeśli nie ma potrzeby nie dolewamy jej.
- Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy śmietankę i chwilę gotujemy. Odparowujemy nadmiar sosu. Możemy posypać go również świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
- Sos trzeba mieszać ponieważ lubi przywierać.
Przepis na pyszne, chrupiące placki ziemniaczane znajdziecie tutaj : Placki ziemniaczane