Seromakowiec

Seromakowiec to połączenie sernika i makowca, jest bardzo smaczny i aromatyczny. Długo zachowuje świeżość i wbrew pozorom przygotowuje się go całkiem szybko. Możecie zrobić go z gotową masą makową, ale ja zachęcam Was do zrobienia domowej (jest zdecydowanie lepsza).
Seromakowiec
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej (szklanka 250 ml) – (140 g)
- 1/3 szklanki cukru pudru (40 g)
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 80 g masła (zimnego)
Składniki na masę makową:
- 4 szklanki maku
- 3/4 szklanki cukru (140 g)
- 5 jajek
- 100 g rodzynek
- kilka kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)
Składniki na masę serową:
- 1 kg białego sera (2-krotnie mielonego lub z wiaderka)
- 1 szkl. drobnego cukru
- 6 żółtek
- 5 białek
- 250 g miękkiego masła
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (35 g)
- szczypta soli (do ubijania białek)
Składniki na lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
Instrukcje
Ciasto:
- Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, masło i śmietanę. Całość siekamy nożem i po chwili zagniatamy ciasto. Możecie wszystkie składniki umieścić w malakserze. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Ciasto wałkujemy (lekko podsypując mąką) i wkładamy do blaszki o wymiarach 24×36 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy około 10 minut.
Masa makowa:
- Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, odcedzamy na sitku i dwukrotnie mielimy.
- Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy zmielony mak, rodzynki oraz olejek migdałowy.
- Delikatnie mieszamy lub miksujemy na niewielkich obrotach miksera.
Masa serowa:
- Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na gładką masę. Dodajemy ser, budyń, a na koniec ubitą pianę z 5 białek z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie wymieszać.
- Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową, wyrównujemy, a na nią przelewamy masę serową.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 70 minut.
- Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika.
- Studzimy w blaszce. Po wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Lukier:
- Sok z cytryny dodajemy stopniowo do cukru, mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy sok.