Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu i warzyw.
Często zastanawiacie się co zrobić z mięsem z rosołu, podaję Wam dzisiaj przepis na pyszny pasztet właśnie z tego mięsa. Do pasztetu można również dodać pieczarki. Na tę ilość 0,5 kg pieczarek pokrojonych i przesmażonych na łyżce masła. Pieczarki również mielimy lub blendujemy. Ja bardzo lubię również pierogi z mięsa z rosołu są bardzo smaczne, a przepis na nie znajdziecie tu Pierogi z mięsem (z rosołu)
Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu i warzyw
Składniki
- 1 kg mięsa z rosołu (do 1,5 kg)
to mięso na którym gotujecie rosół - 2-3 marchewki
z rosołu - 1-2 pietruszka
z rosołu - 1 seler
z rosołu - 2 jajka
- sól do smaku
- pieprzu mielonego do smaku (opcjonalnie)
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 1 średnia cebula
- 5 łyżek oleju
Instrukcje
- Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na rumiano i razem z obranym mięsem z rosołu (drób, wołowina) i warzywami mielimy dwukrotnie. Jeśli nie macie odpowiedniej ilości mięsa od razu, można zamrażać porcje na pasztet po kolejnym rosole.
- Jeśli nie macie maszynki do mielenia mięsa możecie je zblendować.
- Dodajemy sól, gałkę i pieprz i dokładnie mieszamy, w miarę potrzeby doprawiamy do smaku. Dodajemy jajka i raz jeszcze dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do formy (keksówki 25 cm), wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy 75 minut.
Uwagi
Do pasztetu można również dodać pieczarki. Na tę ilość 0,5 kg pieczarek pokrojonych i przesmażonych na łyżce masła. Pieczarki również mielimy lub blendujemy.
Tu znajdziecie inne przepisy na wykorzystanie mięsa z rosołu :