Pita z kurczakiem i warzywami

Ostatnio często czytam, że nie macie pomysłu na mięso, które zostaje Wam z rosołu. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić jedną z propozycji jak możecie je wykorzystać. Zapraszam na pyszne pity wypełnione kawałkami kurczaka i sezonowymi warzywami. Jest to świetna propozycja na piknik, obiad do pracy, czy nawet drugie danie. Ja robię je właśnie z mięsa z rosołu, które lekko podsmażam, a także z grillowanym kurczakiem, albo wersję wegetariańską z samymi warzywami. Możliwości jest wiele, więc testujcie, zmieniajcie dodatki i zajadajcie. W przepisie podałam propozycję na trzy różne sosy, ale równie świetnie smakuje z ketchupem z cukinii. Smacznego. :)
Pita z kurczakiem i warzywami
Składniki
Składniki na pitę (5 szt.):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 ml wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 10 g drożdży świeżych
Dodatkowo:
- mix sałat
- pół papryki czerwonej
- mała cebula pokrojona w piórka
- ogórek świeży pokrojony w plasterki
- plastry pomidora
Instrukcje
Pita:
- Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę mąki i część wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Do miski przesiewamy resztę mąki dodajemy sól, wodę i rozczyn, wyrabiamy składniki na gładkie ciasto. Ja wyrabiałam mikserem z hakiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
- Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i formujemy wałek, dzielimy go na 5 kawałków i każdy z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 15 cm.
- Przekładamy na blachę oprószoną mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
- Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C z termoobiegiem i pieczemy około 10 minut. Pity powinny się lekko zrumienić, ale trzeba uważać żeby nie trzymać ich zbyt długo bo będą suche.
- Pity rozkrawamy i środek smarujemy sosem, wkładamy sałatę, warzywa i pokrojone na kawałki mięso.
Sos majonezowy:
- 3 łyżki majonezu mieszamy razem z 3 łyżkami ketchupu
Sos czosnkowy:
- Składniki: pół szklanki jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub roztarty ze szczyptą soli, 1 łyżeczka suszonego oregano, świeżo mielony pieprz.
- Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka minut żeby smaki się połączyły
Sos tysiąca wysp:
- Składniki: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka octu winnego, mały ogórek konserwowy.
- Ogórka kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki.