Ketchup z cukinii
Szał na ketchup z cukinii trwa i słusznie, bo jest on naprawdę pyszny. Kto nie zna i nie robił, niech koniecznie spróbuje. Jeśli lubicie ketchup pikantny to pod koniec dodajcie do niego pieprz i paprykę ostrą. Na jednej porcji ketchupu na pewno nie skończycie. ;) Zapraszam. :)
Ketchup z cukinii
Składniki
- 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu pestek)
- 400 g cebuli (waga po obraniu)
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- ¾ szklanki octu 10 %
- 400 g koncentratu pomidorowego
(ja dodałam 200 g passaty pomidorowej i 200 g koncentratu) - 1,5 łyżki soli
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- Jeśli chcecie wersję na ostro dodatkowo 2 łyżeczki ostrej papryki i łyżeczkę mielonego pieprzu.
Instrukcje
- Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy pestki, ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Całość gotujemy na małym ogniu (nie odlewając powstałego soku), do czasu, aż płyn odparuje. Dodajemy ocet, cukier i gotujemy około 40 minut.
- Następnie dodajemy passatę pomidorową lub jeśli nie macie to koncentrat pomidorowy, przyprawy wg uznania (paprykę słodką i ew. ostrą). Gotujemy kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypalił, całość blendujemy, w razie potrzeby doprawiamy solą, cukrem i papryką.
- Gorący ketchup przelewamy do słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut i odstawiamy do góry dnem. Smacznego.
Zobacz także inne podobne przepisy:
Cześć, ile wytrzyma ten ketchup po pasteryzacji? na ile litrow? przepis wypróbuję jutro :)
:) powinien wytrzymać spokojnie kilka miesięcy, pozdrawiam