Ketchup domowy
Pomidorowego szaleństwa ciąg dalszy. Dzisiaj ketchup, każdy kto próbował domowego ketchupu wie, że smakuje o niebo lepiej od tego kupowanego. Przepis na 4 słoiczki 0,25.
Ketchup domowy
Składniki
- 2 kg pomidorów Lima
- 1 jabłko
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- ćwiartka selera
- 2 marchewki
- 30 ml octu winnego
- 2 łyżki oleju
- 4 ziela angielskie
- 4 ziarna pieprzu
- 4 goździki
- pół łyżeczki gorczycy
- 2 liście laurowe
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
Instrukcje
- Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Marchewkę i seler obieramy ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy ziele, pieprz, gorczycę, liść laurowy, goździki. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż wszystkie warzywa dokładnie zmiękną.
- Pomidory i warzywa przecieramy przez gęste sito wybierając wszystkie przyprawy. Ja do przecierania używałam okrągłej drewnianej pałki co znacznie ułatwiło przecieranie. Przetartą masę doprawiamy solą, cukrem, papryką i octem winnym, olejem. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa uzyska odpowiednią konsystencję, po wystudzeniu ketchup jeszcze zgęstnieje.
- Gorący ketchup wkładamy do słoiczków, zakręcamy i wekujemy około 10-15 minut.
- Jeśli chcemy uzyskać ketchup pikantny wtedy dodajemy paprykę ostrą ew. chili.
Zobacz także podobne przepisy: