Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Marchewkę i seler obieramy ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy ziele, pieprz, gorczycę, liść laurowy, goździki. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż wszystkie warzywa dokładnie zmiękną.
Pomidory i warzywa przecieramy przez gęste sito wybierając wszystkie przyprawy. Ja do przecierania używałam okrągłej drewnianej pałki co znacznie ułatwiło przecieranie. Przetartą masę doprawiamy solą, cukrem, papryką i octem winnym, olejem. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa uzyska odpowiednią konsystencję, po wystudzeniu ketchup jeszcze zgęstnieje.
Gorący ketchup wkładamy do słoiczków, zakręcamy i wekujemy około 10-15 minut.
Jeśli chcemy uzyskać ketchup pikantny wtedy dodajemy paprykę ostrą ew. chili.