Przecier pomidorowy
Kilka lat temu pierwszy raz przygotowałam taki przecier, od tej pory nie kupuję koncentratów pomidorowych i innych przetworów pomidorowych. Ten przecier idealnie nadaje się do zupy pomidorowej, sosów, spaghetti.
Przecier pomidorowy
Składniki
- 5 kg pomidorów Lima
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
Instrukcje
- Pomidory myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy na małym ogniu, aż się rozpadną (około 1 godziny).Następnie pomidory przecieramy przez sitko. Wlewamy ponownie do garnka z grubym dnem, dodajemy sól i cukier. Odparowujemy przez około 2-3 godziny na małym ogniu (do czasu, aż uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję). Gorący przecier przelewamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy.
Pasteryzacja:
- Na dno garnka kładziemy 2 warstwy ręcznika papierowego, wkładamy słoiki, dolewamy wodę do ¾ wysokości. Zagotowujemy i od chwili zagotowania pasteryzujemy 10 minut. Gotowe.
Zobacz także podobne przepisy: