Pasta paprykowa z bazylią.

Pasta paprykowa, idealna do kanapek, pizzy, makaronyu. Na blogu znajdziecie już jeden przepis na pastę paprykową bez dodatku octu i w wersji łagodnej. Dzisiaj pasta z dodatkiem octu, czosnku i bazylii. Ja do przygotowania pasty dodałam sproszkowaną papryczkę chili, ale jeśli wolicie można dać świeżą.
Pasta paprykowa z bazylią
Porcje 16 słoiczków po 200 ml
Składniki
- 3 kg papryki czerwonej waga po obraniu
- 600 g koncentratu pomidorowego
- 6 ząbków czosnku
- 220 g cukru
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka chili lub 2-3 ostre papryczki
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki octu
- 15 g bazyli suszonej 1 torebka
Instrukcje
- Papryki myjemy, sprawdzamy czy są zdrowe i nieuszkodzone, a następnie pozbywamy je gniazd nasiennych i białych błonek.
- Przekładamy do malaksera i mielimy, a jeśli nie macie malaksera możecie zmielić ją przez maszynkę do mięsa.
- Zmieloną paprykę przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy 20 minut. (czas od chwili zagotowania)
- Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy i przekładamy do słoików.
Pasteryzacja:
- Na dno garnka wykładamy kilka ręczników papierowych, wkładamy słoiki i do 3/4 wysokości wlewamy gorącą wodę. Jeśli wlejemy zimną wodę słoiki mogą nam popękać.
- Na niewielkim gazie doprowadzamy wodę do wrzenia i tak powoli gotujemy 10 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Uwagi
Tu znajdziecie przepis na :
Pasta paprykowa – ketchup
