Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Przepis na pyszny, domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy. Robię ten dżem od lat i uwielbiam zimą wyciągnąć ze swojej spiżarni słoiczek pysznego rabarbarowego dżemu. Idealnie smakuje do naleśników, domowej chałki czy pysznych deserów. Łatwy do zrobienia dżem z rabarbaru i truskawek bez zbędnych zagęstników i ulepszaczy.
Składniki
- 2 kg truskawek mocno dojrzałe
- 500 g rabarbaru obrany i pokrojony w 1 cm kawałki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500 g cukru
Instrukcje
- Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki.
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1 cm kawałki.
- Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i sok z cytryny.
- Gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Ja zazwyczaj gotuję przez trzy dni po 1 h.
- Gorący przekładamy do umytych, dobrze wysuszonych słoików. Zakręcamy.
Pasteryzacja:
- Na dno garnka wykładamy kilka ręczników papierowych, wkładamy słoiki i do 3/4 wysokości wlewamy gorącą wodę. Jeśli wlejemy zimną wodę słoiki mogą nam popękać.
- Na niewielkim gazie doprowadzamy wodę do wrzenia i tak gotujemy 20 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Uwagi
Należy pamiętać o tym, że najsmaczniejsze są truskawki zerwane w słoneczny dzień, te zerwane po deszczu będą wymagały dłuższego odparowywania wody i mogą być też bardziej kwaśne.
Ilość cukru można zwiększyć w zależności od upodobań, ale z podaną w przepisie ilością są wystarczająco słodkie.
Tu znajdziecie przepis na pyszny dżem z truskawek.
Tu znajdziecie przepis na pyszny dżem z czarnej porzeczki.
Tu znajdziecie przepis na pyszny dżem z cukinii.
Tu znajdziecie przepis na pyszny dżem dyniowy.
Podziel się: