Dżem z czarnej porzeczki / galaretka
Powoli zaczynamy robić zapasy zimowe, chociaż odrobinę lata zapakować w słoiczki, by potem cieszyć się smakiem i zapachem pysznych owoców i warzyw. Soki z czarnej porzeczki zrobione, dzisiaj pora na dżem, idealny do ciast lub naleśników albo po prostu na kanapkę. W efekcie otrzymamy pyszny, pachnący dżem o konsystencji galaretki. :)
Dżem z czarnej porzeczki / galaretka
Składniki
- 2 kg czarnej porzeczki
- 1 kg cukru
Instrukcje
- Porzeczki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek, liści. Wsypujemy do dużego, płaskiego naczynia i wlewamy na spód odrobinę wody. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i uważając żeby się nie przypaliły.
- Kiedy porzeczki puszczą sok, przecieramy je na gęstym sitku, najlepiej drewnianą pałką. Do przetartych porzeczek dodajemy 1 kg cukru i gotujemy dalej na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, woda odparuje, a dżem zgęstnieje.
- Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków. Zakręcamy pokrywkami przetartymi spirytusem.
Podziel się: