Czekośliwka – powidła śliwkowe z czekoladą.

Czekośliwka to powidła z dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady. Czekośliwkę przygotujecie bez dodatku cukru, jednak śliwki jakich użyjecie do jej przygotowania muszą być mocno dojrzałe. Powidła śliwkowe z czekoladą sprawdzą się idealnie jako dodatek do naleśników, gofrów czy lodów.
Czekośliwka – powidła śliwkowe
Porcje 4 słoiczki po 200 ml
Składniki
- 1,5 kg mocno dojrzałych śliwek waga po wypestkowaniu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min, 60 %) 100 g
- 2 łyżki ciemnego kakao
Instrukcje
- Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.
- Przekładamy do garnka z grubym dnem i smażymy na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Śliwki lubią się przypalać.
- Smażymy około 1 godziny.
- Następnego dnia smażymy śliwki przez kolejną godzinę
- Dodajemy czekoladę, kakao. Dokładnie mieszamy i całość blendujemy.
- Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Jeśli dla Was śliwki będą mało słodkie możecie dodać cukier wg uznania.
- Gorącą czekośliwkę przekładamy do słoików, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
- Jeśli chcecie mieć 100 % pewność, że powidła się nie popsują dobrze je zapasteryzować.
Pasteryzacja :
- Na dno garnka wykładamy kilka ręczników papierowych, wkładamy słoiki i do 3/4 wysokości wlewamy gorącą wodę. Jeśli wlejemy zimną wodę słoiki mogą nam popękać.
- Na niewielkim gazie doprowadzamy wodę do wrzenia i tak gotujemy 10 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Podziel się: