1,5kg mocno dojrzałych śliwekwaga po wypestkowaniu
1tabliczkagorzkiej czekolady (min, 60 %)100 g
2łyżki ciemnego kakao
Instrukcje
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.
Przekładamy do garnka z grubym dnem i smażymy na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Śliwki lubią się przypalać.
Smażymy około 1 godziny.
Następnego dnia smażymy śliwki przez kolejną godzinę
Dodajemy czekoladę, kakao. Dokładnie mieszamy i całość blendujemy.
Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Jeśli dla Was śliwki będą mało słodkie możecie dodać cukier wg uznania.
Gorącą czekośliwkę przekładamy do słoików, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Jeśli chcecie mieć 100 % pewność, że powidła się nie popsują dobrze je zapasteryzować.
Pasteryzacja :
Na dno garnka wykładamy kilka ręczników papierowych, wkładamy słoiki i do 3/4 wysokości wlewamy gorącą wodę. Jeśli wlejemy zimną wodę słoiki mogą nam popękać.
Na niewielkim gazie doprowadzamy wodę do wrzenia i tak gotujemy 10 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.