Dżem – galaretka z cukinii
Dzisiaj zapraszam Was na mocno pomarańczowy dżem – galaretkę z cukinii i galaretki pomarańczowej. Jest bardzo smaczny i w ogóle nie czuć w niej cukinii, świetnie pasuje do kanapek, placuszków czy naleśników.
Dżem – galaretka z cukinii
Składniki
- 1,5 kg cukinii (waga bez skórki i pestek)
- 1 szklanka cukru (jeśli nie lubicie bardzo słodkich wystarczy ¾ szklanki)
- 1,5 torebki galaretki pomarańczowej
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- sok z połówki cytryny
Instrukcje
- Cukinię myjemy, obieramy i pozbywamy się pestek, ścieramy na tarce (duże oczka). Przekładamy do garnka z grubym dnem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż puści sok.
- Odkrywamy garnek i odparowujemy cukinię od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliła.
- Kiedy będzie dość gęsta dodajemy cukier, skórkę pomarańczową i sok z cytryny, gotujemy jeszcze około 10 minut. Wyłączamy gaz i dodajemy galaretkę pomarańczową, dokładnie mieszamy, żeby cała galaretka się rozpuściła.
- Gorący dżem przelewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.