Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1 cm kawałki.
Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i sok z cytryny.
Gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Ja zazwyczaj gotuję przez trzy dni po 1 h.
Gorący przekładamy do umytych, dobrze wysuszonych słoików. Zakręcamy.
Pasteryzacja:
Na dno garnka wykładamy kilka ręczników papierowych, wkładamy słoiki i do 3/4 wysokości wlewamy gorącą wodę. Jeśli wlejemy zimną wodę słoiki mogą nam popękać.
Na niewielkim gazie doprowadzamy wodę do wrzenia i tak gotujemy 20 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Uwagi
Należy pamiętać o tym, że najsmaczniejsze są truskawki zerwane w słoneczny dzień, te zerwane po deszczu będą wymagały dłuższego odparowywania wody i mogą być też bardziej kwaśne.Ilość cukru można zwiększyć w zależności od upodobań, ale z podaną w przepisie ilością są wystarczająco słodkie.Tu znajdziecie przepis na pyszny dżem z truskawek.Tu znajdziecie przepis na pyszny dżem z czarnej porzeczki.Tu znajdziecie przepis na pyszny dżem z cukinii.Tu znajdziecie przepis na pyszny dżem dyniowy.