Dżem truskawkowy
Przepis na pyszny dżem truskawkowy. Sprawdzona receptura, używana od wielu lat w mojej rodzinie. Dżem, który robiony jest bez dodatku substancji żelujących i zbędnych składników. Przygotowany ze słodkich, nagrzanych słońcem truskawek, zimą będzie nam przypominał o minionym lecie. Pachnie fantastycznie. Dżem truskawkowy, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników czy placuszków. Taki dżem domowej roboty świetnie smakuje z białym serem. Spróbujcie koniecznie tej receptury, a przekonacie się, że własnoręczne robienie dżemu z truskawek jest bardzo proste. Do tego domowy dżem truskawkowy smakuje dużo lepiej niż ten kupowany.
Składniki
- 2 kg truskawek mocno dojrzałe
- 400 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Instrukcje
- Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki.
- Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i sok z cytryny.
- Gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając.Ja zazwyczaj gotuję przez trzy dni po 1 h.
- Gorący przekładamy do umytych, dobrze wysuszonych słoików. Zakręcamy.
Pasteryzacja
- Na dno garnka wykładamy kilka ręczników papierowych, wkładamy słoiki i do 3/4 wysokości wlewamy gorącą wodę. Jeśli wlejemy zimną wodę słoiki mogą nam popękać.
- Na niewielkim gazie doprowadzamy wodę do wrzenia i tak gotujemy 20 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Uwagi
Należy pamiętać o tym, że najsmaczniejsze są truskawki zerwane w słoneczny dzień, te zerwane po deszczu będą wymagały dłuższego odparowywania wody i mogą być też bardziej kwaśne.
Ilość cukru można zwiększyć w zależności od upodobań, ale z podaną w przepisie ilością są wystarczająco słodkie.
Uwielbiam domowe konfitury!