Dżem dyniowy z pomarańczą i cytryną

Dyniowy dżem z dodatkiem pomarańczy zaskoczy Was z pewnością swoim delikatnym smakiem i cudownym zapachem. Spróbujcie :).
Dżem dyniowy z pomarańczą i cytryną
Składniki
- 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 200 g cukru (w zależności od słodkości dyni i pomarańczy możecie zwiększyć ilość)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 torebka żelfixu 3:1
- sok z 2 dużych pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z połówki pomarańczy
Instrukcje
- Pokrojoną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy kilkoma łyżkami wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około pół godziny od czasu do czasu mieszając.
- Dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczy oraz otartą skórkę. Pamiętajcie żeby owoce dokładnie wyszorować i sparzyć gorącą wodą.
- Całość chwilę gotujemy i dokładnie blendujemy, dodajemy żelfix i cynamon. Zagotowujemy.
- Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Odstawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia. Smacznego.