Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Dżem dyniowy z pomarańczą i cytryną
Składniki
1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
200 g cukru (w zależności od słodkości dyni i pomarańczy możecie zwiększyć ilość)
1/3 łyżeczki cynamonu
1 torebka żelfixu 3:1
sok z 2 dużych pomarańczy
sok z 1 cytryny
skórka otarta z połówki pomarańczy
Instrukcje
Pokrojoną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy kilkoma łyżkami wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około pół godziny od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczy oraz otartą skórkę. Pamiętajcie żeby owoce dokładnie wyszorować i sparzyć gorącą wodą.
Całość chwilę gotujemy i dokładnie blendujemy, dodajemy żelfix i cynamon. Zagotowujemy.
Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Odstawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia. Smacznego.