Suszone pomidory
Zjawiskowe, suszone pomidory to idealna przekąska i pyszny dodatek do różnych mięs, kanapek, sałatek. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a zapach jaki unosi się podczas przygotowania jest obłędny. Zapraszam miłośników suszonych pomidorów i nie tylko. :)
Suszone pomidory
Składniki
- 2 kg pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek około 500 ml
- tymianek
- rozmaryn
- sól
- cukier
Instrukcje
- Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Jeśli mają zielone środki, wycinamy je. Układamy na kratkę z piekarnika i posypujemy solą oraz cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 C. Ja na spód piekarnika ułożyłam metalową folię, żeby oszczędzić sobie pracy przy jego późniejszym czyszczeniu.
- Pomidory suszymy około 3-4 godzin w zależności od wielkości i „mięsistości” użytych pomidorów. Kiedy będą gotowe, wyłączamy piekarnik i zostawiamy je do ostygnięcia.
- W słoiczku układamy pomidory, a pomiędzy nie wkładamy obrany i przekrojony na pół czosnek.
- Dodajemy kilka gałązek rozmarynu i tymianku. Całość zalewamy oliwą z oliwek i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zobacz także podobne przepisy: