1kgmięsa z rosołu (do 1,5 kg) to mięso na którym gotujecie rosół
2-3marchewki z rosołu
1-2pietruszka z rosołu
1seler z rosołu
2jajka
sól do smaku
pieprzu mielonego do smaku (opcjonalnie)
duża szczypta gałki muszkatołowej
1średnia cebula
5łyżekoleju
Instrukcje
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na rumiano i razem z obranym mięsem z rosołu (drób, wołowina) i warzywami mielimy dwukrotnie. Jeśli nie macie odpowiedniej ilości mięsa od razu, można zamrażać porcje na pasztet po kolejnym rosole.
Jeśli nie macie maszynki do mielenia mięsa możecie je zblendować.
Dodajemy sól, gałkę i pieprz i dokładnie mieszamy, w miarę potrzeby doprawiamy do smaku. Dodajemy jajka i raz jeszcze dokładnie mieszamy.
Przekładamy do formy (keksówki 25 cm), wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy 75 minut.
Uwagi
Do pasztetu można również dodać pieczarki. Na tę ilość 0,5 kg pieczarek pokrojonych i przesmażonych na łyżce masła. Pieczarki również mielimy lub blendujemy.Tu znajdziecie inne przepisy na wykorzystanie mięsa z rosołu :