Blaszkę o wymiarach 24 X 30 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki.
Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy, przekładamy do garnka i dolewamy 150 ml wody, (Mrożone od razu przekładamy do garnka. ) Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy 2 galaretki wiśniowe i mieszamy do czasu, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia.
Do garnka wlewamy 250 ml gorącej wody, dodajemy galaretkę przezroczystą i dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Studzimy.
Do miski przekładamy 250 ml zimnego mascarpone i 250 ml zimnej śmietanki. Miksujemy, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Dodajemy zimną galaretkę i chwilę miksujemy, aż całość się połączy. Jeśli masa zrobi się odrobinę rzadka nic nie szkodzi. Pod wpływem chłodu powinna się ściąć.
Masę przekładamy na herbatniki uważając żeby się nie podniosły, Wstawiamy do lodówki.
Na sztywną masę śmietanową przelewamy wiśnie z galaretką (muszą być zimne). Ponownie wstawiamy do lodówki.
Ponownie do garnka wlewamy 250 ml gorącej wody, dodajemy galaretkę przezroczystą i dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Studzimy.
Do miski przekładamy 250 ml zimnego mascarpone i 250 ml zimnej śmietanki. Miksujemy, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Dodajemy zimną galaretkę i chwilę miksujemy, aż całość się połączy. Jeśli masa zrobi się odrobinę rzadka nic nie szkodzi. Pod wpływem chłodu powinna się ściąć.
Gotową masę przekładamy na wiśnie i schładzamy. Przed podaniem wierzch posypujemy czekoladowymi wiórkami.