Sernik z wiśniami i bezową pianką na kruchym spodzie .

Kolejny przepis w którym możecie wykorzystać zapas mrożonych owoców. Tym razem wiśnie, sernik ten możecie zrobić z wiśniami mrożonymi, a w sezonie z wiśniami świeżymi. Jest kremowy, orzeźwiający i dla miłośników serników mocno uzależniający.
Sernik z wiśniami i bezową pianką na kruchym spodzie
Składniki
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej 450 g
- 5 żółtek
- 250 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka
- 3 całe jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 130 g masła (miękkie)
- 3/4 szklanki drobnego cukru 130 g
Dodatkowo:
- 500 g wiśni (bez pestek) jeśli używacie wiśni mrożonych należy je wcześniej rozmrozić i dobrze osączyć na sitku z nadmiaru soku
- 5 białek białka, które pozostały z przygotowania ciasta
- 0,5 szklanki cukru
Instrukcje
- Wiśnie osączamy na sitku. Jeśli były zamrożone wcześniej je rozmrażamy.
Ciasto:
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Całość siekamy, a po chwili szybko zagniatami kruche ciasto.
- Jeśli używacie miksera z hakiem do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do połączenia się składników.
- Ciasto dzielimy na pół, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
- Jedną część zimnego, twardego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma 23X36 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15-20 minut. Do czasu, aż się lekko zrumieni, piekarnik góra-dół.
Masa serowa:
- W tym czasie kiedy ciasto się podpieka ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka jedno po drugim cały czas ubijając. Następnie dodajemy mąkę i ser na przemian małymi porcjami. Ubijamy do czasu połączenia się składników.
- Masę serową wykładamy na wcześniej podpieczony spód.
- Na ser układamy wiśnie.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania łyżka po łyżcze dodajemy 0,5 szklanki cukry. Ubijamy na sztywno do czasu, aż kryształki cukru przestaną być wyczuwalne.
- Białka wykładamy na wiśnie, a na ubite białka ścieramy drugą część schłodzonego ciasta.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 C i pieczemy około godziny. Piekarnik (góra-dół).
- Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy masa serowa dobrze stężeje.
Uwagi
Jeśli szukacie przepisów na inne pyszności z wiśniami to zapraszam :

Dziękuję za przepis!