Nalewka wiśniowa
Dla wszystkich lubiących nalewki dzisiaj przepis 3 w 1, nalewka, pestkówka i likier.
A to wszystko z 3 kg wiśni.
Ja osobiście najbardziej lubię nalewkę, pestkówka jest dość mocna,
a jeśli chodzi o likier to jest on dla osób lubiących słodkie trunki.
Spróbujcie zrobić chociaż raz, a z pewnością będziecie ją robili co roku. Mój sprawdzony przepis na pyszną nalewkę wiśniową.
Nalewka wiśniowa
Składniki
Na nalewkę:
- 3 kg wiśni
- 60 dag cukru
- 0,5 l wódki
- 0,5 l spirytusu
Na pestkówkę:
- 1 l wódki
Na likier:
- 1 kg cukru
Instrukcje
Nalewka
- Wiśnie dokładnie umyć, wrzucić do słoja lub gąsiora.
- Dodać 60 dag cukru, odstawić na 3 dni co jakiś czas wstrząsając żeby cukier się rozpuszczał.
- Po 3 dniach wlewamy pół litra wódki i odstawiamy na kolejne 3 dni.
- Od czasu do czasu wstrząsnąć (zamieszać).
- Po 3 dniach dolać pół litra spirytusu i odstawić na 6 tygodni.
- Po 6 tygodniach zlewamy nalewkę, a wiśnie zostawiamy na pestkówkę.
Pestkówka
- Wiśnie po odlaniu nalewki zalewamy 1 litrem czystej wódki.
- Po dwóch tygodniach zlewamy pestkówkę.
- Wiśnie zostawiamy w gąsiorze.
Likier
- Do wiśni pozostawionych w gąsiorze po odlaniu pestkówki dosypujemy 1 kg cukru,
- Odstawiamy na 2-3 tyg i po tym czasie zlewamy likier.
- Uwaga! Wiśnie przekładamy do słoików lub jeśli ktoś ma ochotę może je zjeść.
Uwagi
- Wiśnie przekładamy do słoików lub jeśli ktoś ma ochotę może je zjeść. Przydadzą nam się do mięs, ew. można je zanurzyć w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie wtedy mamy pyszne domowe wiśnie w czekoladzie.
Podziel się: