Mazurek cytrynowy z lemon curd

Przepis na pyszny, cytrynowy mazurek z lemon curd. Lekko słodki, przełamany kwaśną cytryną w pięknym żółtym kolorze. Łatwy do zrobienia i wyjątkowo smaczny.
Mazurek cytrynowy z lemon curd
Składniki
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- ½ szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18% lub 22%
Lemon curd:
- 3 jajka
- 3 cytryny sok
- 100 g cukru
- 100 g masła
dodatkowo:
- słoiczek dżemu u mnie żurawinowy
Instrukcje
Kruche ciasto:
- Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Jeśli zostanie Wam ciasto, z reszty można upiec kruche ciasteczka.
- Po tym czasie odrywamy małe kawałki ciasta i wylepiamy nim foremkę 35x11x2,5 cm. Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i obciążamy grochem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut. 5 minut przed końcem zdejmujemy folię z grochem. Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika , ciasto ma być rumiane.
Lemon curd:
- Jajka i cukier mieszamy w garnku.
- Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
- Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Gotujemy 1-2 minuty cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Dodajemy pokrojone zimne masło i mieszamy, aż składniki się połączą.
- Gotowy krem przelewamy do słoika, studzimy i przechowujemy w lodówce.
- Na upieczonego mazurka wykładamy kwaśny dżem, u mnie żurawinowy. Następnie Lemon curd, schładzamy. Ozdabiamy wg uznania. Mazurek przechowujemy w chłodnym miejscu.
Podziel się: