Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Jeśli zostanie Wam ciasto, z reszty można upiec kruche ciasteczka.
Po tym czasie odrywamy małe kawałki ciasta i wylepiamy nim foremkę 35x11x2,5 cm. Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i obciążamy grochem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut. 5 minut przed końcem zdejmujemy folię z grochem. Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika , ciasto ma być rumiane.
Lemon curd:
Jajka i cukier mieszamy w garnku.
Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Gotujemy 1-2 minuty cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy pokrojone zimne masło i mieszamy, aż składniki się połączą.
Gotowy krem przelewamy do słoika, studzimy i przechowujemy w lodówce.
Na upieczonego mazurka wykładamy kwaśny dżem, u mnie żurawinowy. Następnie Lemon curd, schładzamy. Ozdabiamy wg uznania. Mazurek przechowujemy w chłodnym miejscu.