Sernik z wiśniami
Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania przepisu na pyszny sernik na zimno. Możecie go zrobić z każdymi sezonowymi owocami.
Sernik z wiśniami
Składniki
Składniki na spód:
- 220 g ciasteczek (ja użyłam ciasteczka Hit orzechowe)
- 50 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
- 500 g sera dwukrotnie zmielonego
(lub z wiaderka) - 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
- 100 g cukru pudru
- 36 g żelatyny
Dodatkowo:
- 2 wiśniowe galaretki
- 300 g wydrylowanych wiśni
(świeże lub mrożone)
Instrukcje
- Ciastka rozkruszamy blenderem, dodajemy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy.
- Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasteczka i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki.
- Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Dolewamy ¼ gorącej wody i mieszamy, aż cała się rozpuści. Możemy ją też chwilę podgrzać w mikrofali uważając żeby się nie zagotowała ponieważ może stracić swoje właściwości żelujące.
- W misce miksujemy ser z dodatkiem cukru pudru. Do rozpuszczonej żelatyny najpierw dodajemy kilka łyżek sera i dokładnie mieszamy, a po chwili łączymy z resztą sera i chwilę miksujemy.
- W drugiej misce ubijamy mocno schłodzoną śmietankę na sztywno. Dodajemy do masy serowej, delikatnie i dokładnie mieszamy.
- Wylewamy na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy i wstawiamy do lodówki, aż masa zastygnie.
- Na masę serową wykładamy wiśnie (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) i całość zalewamy tężejącą galaretką. Galaretkę przygotowujemy z połowy porcji wody, dla dwóch torebek 500 ml.
- Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego.
Podziel się: