220 g ciasteczek(ja użyłam ciasteczka Hit orzechowe)
50 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
500 g sera dwukrotnie zmielonego (lub z wiaderka)
500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
100 g cukru pudru
36 g żelatyny
Dodatkowo:
2 wiśniowe galaretki
300 g wydrylowanych wiśni (świeże lub mrożone)
Instrukcje
Ciastka rozkruszamy blenderem, dodajemy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy.
Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasteczka i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Dolewamy ¼ gorącej wody i mieszamy, aż cała się rozpuści. Możemy ją też chwilę podgrzać w mikrofali uważając żeby się nie zagotowała ponieważ może stracić swoje właściwości żelujące.
W misce miksujemy ser z dodatkiem cukru pudru. Do rozpuszczonej żelatyny najpierw dodajemy kilka łyżek sera i dokładnie mieszamy, a po chwili łączymy z resztą sera i chwilę miksujemy.
W drugiej misce ubijamy mocno schłodzoną śmietankę na sztywno. Dodajemy do masy serowej, delikatnie i dokładnie mieszamy.
Wylewamy na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy i wstawiamy do lodówki, aż masa zastygnie.
Na masę serową wykładamy wiśnie (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) i całość zalewamy tężejącą galaretką. Galaretkę przygotowujemy z połowy porcji wody, dla dwóch torebek 500 ml.
Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego.