Tort urodzinowy – owocowy
Tym razem zapraszam Was po przepis na pyszny urodzinowy tort. Tort mocno owocowy. W tym torcie znajdziecie żelkę o smaku jeżyn, krem borówkowy oraz krem malinowy. Delikatny puszysty biszkopt przełożony dodatkowo dżemem wiśniowym.
Tort urodzinowy – owocowy
Składniki
Biszkopt :
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Żelka jeżynowa :
- 250 g jeżyn
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
Krem borówkowy :
- 240 g borówek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru ilość cukru wg uznania
- 100 ml śmietanki 30 % lub 36 %
Krem malinowy :
- 240 g świeżych malin
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru ilość cukru wg uznania
- 100 ml śmietanki 30 % lub 36 %
dodatkowo :
- 150 g dżemu wiśniowego
Krem, który znalazł się w warstwie razem z żelką:
- 100 ml śmietanki śmietanki 30 % lub 36 %
- 2 łyżeczki musu borówkowego (już po dodaniu żelatyny)
- 1 łyżeczka cukru pudru
Tynk :
- 150 g miękkiego masła
- 250 g mascarpone
- odrobina fioletowego barwnika
Drip czekoladowy :
- 50 g czekolady deserowej
- 50 g śmietanki śmietanki 30 % lub 36 %
Ozdoby :
- świeże maliny, świeże borówki, listki mięty
Poncz:
- 200 ml przegotowanej wody lub zaparzonej herbaty
- 1 cytryna sok
- 2 łyżki spirytusu jeśli tort jest tylko dla dorosłych
Instrukcje
Biszkopt:
- Spód rantu lub tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować brzegów.
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy i pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka po dodaniu każdego chwilę miksujemy, na koniec dodajemy przesiane mąki i już delikatnie drewnianą łyżką i szpatułką mieszamy, aż składniki się połączą.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka), następnie tortownicę wyjmujemy i upuszczamy na blat z wysokości 40 cm, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Biszkopt wyjmujemy z rantu kiedy całkowicie wystygnie, odcinając najpierw ostrym nożem brzegi biszkoptu.
- Do przygotowania biszkoptu składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Biszkopt do tortu najlepiej upiec dzień wcześniej wtedy łatwiej się kroi.
- Piekarnik góra-dół.
Żelka jeżynowa :
- Jeżyny myjemy, przekładamy do garnuszka, zalewamy 100 ml wody i gotujemy aż owoce się rozpadną, następnie przecieramy przez sitko.
- Do przetartych owoców dodajemy galaretkę i mieszamy do czasu, aż żelatyna się rozpuści.
- Przelewamy do płaskiego naczynia, które jest mniej więcej 1 cm mniejsze niż upieczony biszkopt. W tym przypadku 22 cm. Ja najczęściej robię to w przykrywce od metalowej puszki. Wykładam ją folią spożywczą i wylewam galaretkę, odstawiam do stężenia.
Krem borówkowy :
- Borówki przekładamy do garnuszka, powoli podgrzewamy, cały czas mieszając, aż puszczą sok. Gotujemy chwilę, aż owoce się rozpadną. Następnie przecieramy przez sitko.
- Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy chwilę, aż napęcznieje. Następnie dodajemy do masy owocowej, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i studzimy.
- Do misy miksera przekładamy zimne mascaporne, śmietankę i cukier puder. Miksujemy chwilę, aż powstanie krem. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane, całkowicie wystudzone owoce i miksujemy tylko tyle żeby składniki się połączyły. Gotowy krem wylewamy na nasączony biszkopt. (2 łyżeczki musu odkładamy do kremu na żelkę owocową).
Krem malinowy :
- Maliny przekładamy do garnuszka, powoli podgrzewamy, cały czas mieszając, aż puszczą sok. Gotujemy chwilę, aż owoce się rozpadną. Następnie przecieramy przez sitko.
- Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy chwilę, aż napęcznieje. Następnie dodajemy do masy owocowej, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i studzimy.
- Do misy miksera przekładamy zimne mascaporne, śmietankę i cukier puder. Miksujemy chwilę, aż powstanie krem. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane, całkowicie wystudzone owoce i miksujemy tylko tyle żeby składniki się połączyły. Gotowy krem wylewamy na nasączony biszkopt.
Krem, który znalazł się w warstwie razem z żelką:
- Śmietankę miksujemy na sztywno z dodatkiem cukru i musu borówkowego.
Poncz :
- Przegotowaną wodę lub herbatę łączymy z sokiem z cytryny. Jeśli tort nie jest dla dzieci można dodać spirytus.
Tynk :
- Masło i mascarpone muszą być w temperaturze pokojowej.
- Masło i cukier puder przekładamy do misy miksera i miksujemy na najwyższych obrotach około 10 minut.
- Nadal miksując dodajemy powoli serek mascarpone. Dodajemy go w 2-3 turach. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem. Na koniec dodajemy dowolny barwnik. Zaczynamy od bardzo małych ilości ponieważ barwnik w trakcie miksowania robi się coraz bardziej intensywny.
- Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik.
Drip :
- W niewielkim garnuszku podgrzewamy śmietankę i następnie dodajemy połamaną czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Studzimy.
Uwagi
Składanie tortu uwagi:
Biszkopt na tort najlepiej upiec dzień lub dwa przed składaniem tortu. Biszkopt wtedy łatwiej się kroi i nie kruszy się. Biszkopt kroimy na 4 kawałki.
Na spód rantu w którym piekliśmy biszkopt układamy 1 kawałek biszkoptu. Nasączamy go zimnym ponczem, następnie wykładamy krem śmietanowo – borówkowy, a na wierzch żelkę jeżynową.
Przykrywamy kolejnym kawałkiem biszkoptu, który również nasączamy ponczem. Następnie wykładamy krem borówkowy.
Całość przykrywamy biszkoptem, który nasączamy ponczem. Smarujemy dżemem wiśniowym, a następnie wykładamy krem malinowy, który rozsmarowujemy. Całość przykrywamy ostatnim kawałkiem biszkoptu. Tu bardzo oszczędnie nasączamy ponczem ostatnią warstwę.
Rant dokładnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy tort do lodówki na całą noc. Musi być szczelnie owinięty ponieważ łatwo przechodzi zapachami z lodówki.
Na drugi dzień wyjmujemy tort, odcinamy nożem tort od ranu i delikatnie rozpinamy.
Przygotowujemy tynk, najpierw nakładamy pierwszą warstwę tzw. okruszkową i schładzamy. Po pół godzinie następną, wyrównujemy.
Na wierzch wylewamy zimny drip. Ozdabiamy owocami i listkami mięty. Tort przed krojeniem dobrze jest wyjąć chwilę wcześniej z lodówki.
Podziel się:
Super przepis, jubilat był zachwycony :)