Pralinki czekoladowe

Pralinki czekoladowe, małe czekoladowe kuleczki, idealne na Walentynki. Jeśli nie obchodzicie Walentynek zróbcie je dla siebie. Czekoladowe kuleczki, otoczone pyłem z owoców liofilizowanych. Idealne do kawy :) Pięknie zapakowane mogą być słodkim upominkiem. Czekoladki dla każdego łasucha :).
Pralinki czekoladowe
Składniki
- 160 g gorzkiej czekolady
- 80 g mlecznej czekolady
- 200 g serka mascarpone
- 1 łyżka rumu, wódki lub spirytusu opcjonalnie (tylko dla dorosłych)
- 1 opakowanie owoców liofilizowanych ja użyłam malin
Instrukcje
- Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
- Serek mascarpone ubijamy i cienkim strumieniem dodajemy roztopioną czekoladę (cały czas miksując) Na koniec dodajemy alkohol.
- Masę przekładamy do lodówki i schładzamy, następnie robimy jednakowej wielkości kuleczki. (najlepiej robić to w rękawiczkach).
- Gotowe pralinki obtaczamy w sproszkowanych owocach liofilizowanych. Owoce miksujemy blenderem.
- Gotowe pralinki przechowujemy w chłodnym miejscu.
