Deser z mango, ricottą i białym serem

Zapraszam Was dzisiaj na przepyszny deser z mango, ricottą i białym serem. Delikatny, kremowy deser dla wszystkich miłośników mango. Świetnie sprawdzą się na imprezę rodzinną czy urodzinową dla dzieci. U mnie wyszło około 10 niewielkich szklaneczek.
Deser z mango, ricottą i białym serem
Porcje 10
Składniki
- 1 szt. świeżego mango
- 2 galaretki o smaku mango
- 500 ml pulpy z mango duża puszka 500 g
- 250 g białego sera z wiaderka tłusty lub półtłusty
- 250 g ricotty
- 80 g cukru pudru (ilość wg uznania)
- 350 ml śmietanki 30 % lub 36 % schłodzonej
- 30 g żelatyny
Instrukcje
- Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia.
- Do miski przekładamy ser biały oraz ricottę oraz pulpę z mango.
- Miksujemy całość blenderem.
- Śmietankę z dodatkiem cukru pudru ubijamy prawie na sztywno.
- Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Dodajemy 2-3 łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy i przelewamy do reszty masy. Całość blendujemy.
- Następnie dodajemy śmietankę i już delikatnie mieszamy rózgą.
- Przelewamy do szklaneczek (umieszczonych w kubeczku lub w formie na muffiny ułożonych po skosie)
- Odstawiamy do zastygnięcia.
- Galaretki mango rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, dolewamy pozostały mus mango i kiedy całkowicie wystygnie wlewamy do szklaneczek. Ostawiamy do zastygnięcia.
- Przed podaniem ozdabiamy świeżo pokrojonym mango i świeżą miętą.
