Babka pomarańczowa.

Pyszna babka pomarańczowa. Ma piękny kolor, jest puszysta i delikatna. Idealnie smakuje z pomarańczowym lukrem. Możecie upiec ją w podłużnej formie jak i klasycznej okrągłej do babki. Sprawdzony przepis nie tylko na Wielkanoc.
Babka pomarańczowa
Składniki
- 3 jajka
- 150 ml oleju
- 120 ml soku pomarańczowego
- 130 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
Lukier pomarańczowy
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku pomarańczowego
Instrukcje
- Do naczynia wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, dodać pozostałe składniki i całość roztrzepać na gładką, jednolitą masę.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia wysmarowanym masłem i lekko posypanym bułką tartą.
- Piec w temperaturze 180 C przez 40-45 minut (do suchego patyczka)
- Po przestudzeniu polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórką.