Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Babka pomarańczowa
Składniki
3
jajka
150
ml
oleju
120
ml
soku pomarańczowego
130
g
cukru
300
g
mąki pszennej
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody
1
łyżka
skórki otartej z pomarańczy
Lukier pomarańczowy
4
łyżki
cukru pudru
2
łyżki
soku pomarańczowego
Instrukcje
Do naczynia wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, dodać pozostałe składniki i całość roztrzepać na gładką, jednolitą masę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia wysmarowanym masłem i lekko posypanym bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 C przez 40-45 minut (do suchego patyczka)
Po przestudzeniu polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórką.