Kruche ciasto z wiśniami
Pyszne, delikatne, lekko kwaśne i kruche ciasto. W wersji oryginalnej piana z białek była na wierzchu, ale tym razem byłam wyjątkowo roztargniona i o drugim kawałku ciasta czekającym w lodówce przypomniałam sobie po kilku minutach. ;).
Kruche ciasto z wiśniami
Składniki
Składniki na ciasto:
- 3 i ½ szklanki mąki krupczatki
- 5 żółtek
- ¾ szklanki cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na pianę:
- 5 białek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 40 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 800 g wydrylowanych wiśni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Instrukcje
- Masło chwilę ucieramy i dodajemy cukier puder.
- Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę, cały czas miksując ciasto.
- Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej.
- Formę o wymiarach 24 X 30 wykładamy papierem do pieczenia. Część ciasta ścieramy na dno formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, podpiekamy około 20 minut.
- Wiśnie posypujemy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, wykładamy na podpieczony spód.
- Na owoce ścieramy drugi kawałek ciasta.
- Białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego.
A mogą być wiśnie mrożone
Tak, mogą być.
Czy lepiej je odmrozic
Jeśli odmrażamy owoce, to trzeba je dobrze osączyć z nadmiaru soku.
Pyszne :)