Babka z advocatem (ajerkoniakiem).
Pyszna babka z advocatem (ajerkoniakiem). Jest wilgotna, puszysta i bardzo smaczna. Alkohol wyparowuje podczas pieczenia, natomiast smak pozostaje. Idealna babka na święta, która zawsze się udaje.
Babka z advocatem (ajerkoniakiem)
Składniki
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 170 g cukru pudru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml ajerkoniaku
- 250 ml oleju
- 1 czubata łyżeczka kakao
dodatkowo :
- 0,5 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
- skórka pomarańczowa
Instrukcje
- Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie cienkim strumieniem dodajemy olej, a następnie ajerkoniak.
- Dodajemy mąki oraz proszek do pieczenia, przesiane przez sito. Całość mieszamy łyżką lub na niskich obrotach miksera.
- Przelewamy do dużej formy na babkę, wysmarowanej i oprószonej mąką lub bułką tartą.
- Zostawiamy około szklanki masy i dodajemy kakao. Miksujemy i przelewamy na wierzch jasnego ciasta.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50-60 minut do (suchego patyczka). Bez termoobiegu.
- Studzimy i polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
- Lukier : cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Sok z cytryny dodajemy stopniowo żeby kontrolować gęstość lukru.
Podziel się: