Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Obrazy do instrukcji
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Babka z advocatem (ajerkoniakiem)
Składniki
125
g
mąki pszennej
125
g
mąki ziemniaczanej
170
g
cukru pudru
5
jajek
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
200
ml
ajerkoniaku
250
ml
oleju
1
czubata łyżeczka kakao
dodatkowo :
0,5
szklanki
cukru pudru
sok z cytryny
skórka pomarańczowa
Instrukcje
Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie cienkim strumieniem dodajemy olej, a następnie ajerkoniak.
Dodajemy mąki oraz proszek do pieczenia, przesiane przez sito. Całość mieszamy łyżką lub na niskich obrotach miksera.
Przelewamy do dużej formy na babkę, wysmarowanej i oprószonej mąką lub bułką tartą.
Zostawiamy około szklanki masy i dodajemy kakao. Miksujemy i przelewamy na wierzch jasnego ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50-60 minut do (suchego patyczka). Bez termoobiegu.
Studzimy i polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Lukier : cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Sok z cytryny dodajemy stopniowo żeby kontrolować gęstość lukru.