650gbiałego seradwukrotnie zmielony lub śmietankowy
500gmascarpone
100mlśmietanki 30%
1galaretkaprzezroczysta
2łyżki cukru pudru ilość wg uznania (galaretka jest też słodka)
Dodatkowo:
1galaretka przezroczystana wierzch
kilka pistacji do ozdoby
1puszkamoreli
Instrukcje
Ciasto szpinakowe:
Świeży szpinak rozdrobnić blenderem.
Do miski wbić całe jajka wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.
Do ubitej piany powoli wlewać olej cienkim strumieniem, cały czas miksując. Następnie dodać papkę szpinakową, delikatnie wymieszać łyżką lub zmiksować przez chwilę do połączenia składników.
Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników.
Przygotowane ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód).
Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec około 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy je i odklejamy papier. Przekładamy ponowie do formy w której się piekło.
Wierz ciasta lekko ścieramy tarką pozbywając się chrupiącej warstwy. Ciasto dobrze jest nasączyć ponczem np. sokiem z cytryny połączonej z wodą, niezbyt dużo, ale tak żeby ciasto nie było zbyt suche.
Masa serowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera przekładamy ser, mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Ilość cukru wg uznania i w zależności od tego jaki mamy ser. Należy pamiętać, że galaretka, którą dodamy do ciasta również jest słodka.
Całość ubijamy, aż masa zgęstnieje.
Dodać wystudzoną galaretkę i raz jeszcze całość zmiksować.
Masę serową przelewamy na zielone ciasto. wierzch wyrównujemy i na krem układamy połówki moreli z syropu, wciskając je lekko w krem. Odstawiamy do stężenia.
Galaretka:
Odmierzamy sok pozostały z moreli i dodajemy wodę tak aby uzyskać 500 ml płynu.
Podgrzewamy całość i do gorącego płynu wlewamy galaretkę. Studzimy.
Wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do stężenia.