Tort bezowy z ajerkoniakiem

Jeden z najlepszych tortów bezowych jakie do tej pory jadłam, jest po prostu obłędny. Idealny na święta lub szaloną noc Sylwestrową. Zapraszam :)
Tort bezowy z ajerkoniakiem
Składniki
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 400 g masła
- 360 ml ajerkoniaku
- 120 g cukru pudru
Instrukcje
Beza:
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając.
- Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny, miksujemy.
- Na dwóch blaszkach z piekarnika układamy papier do pieczenia, rysujemy koła o średnicy 23 cm. Na każdą blaszkę wykładamy po połowie masy bezowej i rozsmarowujemy.
- Blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C z termoobiegiem jedna pod drugą, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 C i suszymy bezę przez 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy i zostawiamy do wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Krem:
- Miękkie masło ucieramy na puch, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier puder oraz ajerkoniak. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Całość:
- Krążek bezy wykładamy na talerz, na wierzch wykładamy krem i przykrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy kakao. Smacznego. :)