Piegusek
Jeśli macie nadmiar białek po świętach to podaję Wam przepis, w którym możecie je wykorzystać. Przepis na ciasto, które pamiętam z dzieciństwa, i które zawsze bardzo mi smakowało. Ostatnio jadłam je kilkanaście lat temu i muszę przyznać, że smakuje tak samo dobrze jak kiedyś. Piegusek to ciasto z dużą ilością maku, na samych białkach. Jest bardzo delikatne i długo utrzymuje świeżość. Zapraszam. :)
Piegusek
Składniki
- 1 szklanka białek (8-9 sztuk)
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka maku mak sypki, prosto z torebki
- ½ kostki masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Instrukcje
- Masło rozpuszczamy.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier.
- Do ubitych białek dodajemy mak. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem przesiane przez sitko, miksujemy na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy lekko przestudzone masło, miksujemy.
- Formę o wymiarach 11×31 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 minut (do tzw. suchego patyczka.)
Uwagi
- Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250ml.
Witam czy mak ma być mielony, czy nie..?
nie, gdyby był mielony wtedy byłaby taka informacja ;)