Beza – mini beza Pavlova z owocami
Podczas ostatniego wypieku ciasteczek zostało mi sporo białka, a że przepadam wprost za bezą powstało 5 chrupiących z wierzchu i piankowych w środku śnieżnobiałych mini bez.
Do tego pyszny krem ze śmietanki i mascarpone, na wierzch sezonowe owoce i powstał obłędnie pyszny deser.
Beza – mini beza Pavlova z owocami
Składniki
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 240 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- owoce dla ozdoby
Instrukcje
- Białka umieszczamy w misce (musi być sucha), dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie partiami łyżka po łyżce dodajemy cukier, cały czas ubijając.
- Cały proces ubijania trwa dość długo (około 10 minut), beza powinna być sztywna i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i dosłownie chwilę jeszcze miksujemy.
- Następnie ubite białka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego).
- U mnie wyszło 5 sporych bez, ale z podanej ilości możecie zrobić 6-7 sztuk. Najlepiej odrysować sobie niewielkie koła od miseczki lub talerzyka.
- Bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C i od razu zmniejszamy temperaturę do 110 stopni, tak suszymy ją 100 minut. (grzałka góra-dół). Bezy zostawiamy do całkowitego wystudzenia przy uchylonym lekko piekarniku. Jeśli bezy podczas suszenia zaczynają się rumienić można zmniejszyć temperaturę do 100 C i taką zostawić do końca.
- Krem: Schłodzoną smietankę i serek umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder i miksujemy do czasu, aż powstanie gęsty krem.
- Bezy smarujemy kremem i ozdabiamy owocami. Smacznego :)
Zobacz także podobne przepisy:
- Beza Pavlova z frużeliną wiśniową
- Tort bezowy z kremem kawowym
- Tort bezowy z ajerkoniakiem
- Mini bezy
- Rolada bezowa z owocami