Rolada bezowa z owocami
Fantastyczna rolada bezowa to ciasto, obok którego nie można przejść obojętnie. Jest delikatne w smaku mimo, że beza jest słodka, krem, który znajduje się w środku oraz owoce idealnie przełamują tę słodycz. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało. Do tej pory robiłam rolady biszkoptowe, ale rolada bezowa w/g mnie jest najlepsza z nich. Idealny deser na weekend lub na małą imprezę, zapewniam Was, że goście będą zachwyceni. To także sposób na wykorzystanie białek.
Rolada bezowa z owocami
Składniki
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu winnego lub zwykłego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
- 200 g schłodzonego serka mascarpone
- 300 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
Dodatkowo:
- maliny lub ulubione owoce
Instrukcje
Beza:
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, kiedy będą sztywne stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier i miksujemy, aż białka będą błyszczące, a cukier się rozpuści.
- Do białek dodajemy mąkę przesianą przez sitko i ocet.
- Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i równo rozsmarowujemy ubite białka. Rozmiar mojej blachy 31×38 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 20 – 25 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy na kilka minut.
- Na blacie rozkładamy nowy papier do pieczenia i kładziemy na nią upieczoną bezę, ściągamy delikatnie papier z upieczonej bezy i zostawiamy do czasu, aż wystygnie.
Krem:
- Do naczynia przekładamy śmietankę i serek mascarpone, miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
Całość:
- Na wcześniej upieczoną bezę wykładamy krem, a na wierzch maliny. Z pomocą papieru do pieczenia zawijamy dość ciasno roladę. Przed krojeniem odstawiamy na min.pół godziny do lodówki. Smacznego :)
Zobacz także podobne przepisy:
- Rolada truskawkowa
- Rolada czekoladowa
- Rolada biszkoptowa z jagodami
- Rolada z galaretką i kremem mascarpone