Rolada z galaretką i kremem z mascarpone

Robiłam już roladę czekoladową, truskawkową , a dzisiaj przyszła pora na roladę z galaretką. Jest bardzo delikatna i smaczna, a do tego świetnie wygląda. Dla małych i dużych, na zbliżający się weekend będzie w sam raz. :)
Rolada z galaretką i kremem z mascarpone
Składniki
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 3 galaretki (ja użyłam truskawkową, pomarańczową i kiwi)
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30 lub 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
Instrukcje
- Białka ubijamy ze 100 g cukru na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha z piekarnika). Pieczemy około 15 minut w 200 C uważając , żeby się zbytnio nie przypiekła.
- Ciepłą roladę wykładany papierem do góry na ściereczkę kuchenną, usuwamy papier i zwijamy ciasto w rulon razem ze ściereczką. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Galaretki rozpuszczamy oddzielnie każdą w 250 ml, odstawiamy do stężenia, najlepiej przygotować je sobie dzień wcześniej.
- W misce umieszczamy mascarpone, cukier puder i śmietankę. Miksujemy wszystko do czasu, aż powstanie puszysty krem.
- Gotowym kremem smarujemy roladę, na to wykładamy pokrojone na kawałki galaretki. Ja użyłam po ¾ każdej galaretki (resztę zjadły łasuchy). Roladę mocno zwijamy i owijamy ściereczką lub folią spożywczą, a później ściereczką. Wstawiamy do lodówki i zostawiamy najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną czekoladą.

Coś mi mówi, że spodobała by się mojej córce :) Wygląda bardzo apetycznie, w sam raz na wiosnę.