Rolada biszkoptowa z jagodami

Uwielbiam wszelkie rolady biszkoptowe, owocowe, z delikatnymi kremami. Kiedyś zrobienie rolady wydawało mi się bardzo trudne, ale tak naprawdę robi się je bardzo szybko i łatwo. Dzisiaj zrobiłam roladę jagodową, póki są jeszcze świeże jagody. Zapraszam. :)
Rolada biszkoptowa z jagodami
Składniki
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 250 ml śmietanki 30 lub 36 % (schłodzonej)
- 1 czubata łyżeczka żelatyny’
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżka cukru pudru (ew. wg uznania)
Instrukcje
Ciasto:
- Białka ubijamy ze 100 g cukru na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha z piekarnika). Pieczemy około 15 minut w 200 C uważając, żeby się zbytnio nie przypiekła.
- Ciepłą roladę wykładamy papierem do góry na ściereczkę kuchenną, usuwamy papier i zwijamy ciasto w rulon razem ze ściereczką. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa:
- Jagody myjemy i blendujemy (miksujemy), żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy ma chwilę, aż napęcznieje. Po chwili dolewamy kilka łyżek gorącej wody i mieszamy chwilę, aż żelatyna się rozpuści. Żelatynę dodajemy do zblendowanych jagód i dokładnie mieszamy.
- Śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na sztywno, dodajemy jagody i całość delikatnie mieszamy.
Całość:
- Roladę smarujemy kremem i zwijamy, odstawiamy w chłodne miejsce.
Podziel się: